VI.Ek-6: Çerez Politikası

Yanmar Turkey Makine A.Ş. (“Yanmar”) kişisel verileriniz dâhil olmak üzere bizlerle paylaşmış olduğunuz verilerinizin gizliliğine ve korunmasına son derece önem vermektedir. Amacımız gizliliğinizi korumak ve temin ettiğiniz kişisel verilerin güvenliğini sağlamaktır. Yanmar tarafından işlenmekte olan kişisel veriler, teknik imkânlar dâhilinde en iyi şekilde korunmakta ve Yanmar 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”)’nda yer alan düzenlemelere uygun olarak kişisel veri işleme faaliyetlerini yürütmektedir. 

Kişisel Veriler, www.makinagetir.com uzantılı internet sitesinden (“İnternet Sitesi") üye olarak hizmetlerimizden faydalanmak istemeniz halinde kişisel verileriniz KVKK’ya uygun olarak İnternet Sitesi’nin kullanımına bağlı olarak Çerezler vasıtası ile de toplanabilmektedir. 

Bu hususta daha ayrıntılı bilgi için “Bireysel Üyelere Yönelik Aydınlatma Metni” ile “Kurumsal Üyelere Yönelik Aydınlatma Metni"ne başvurabilirsiniz.

  1. Çerez Nedir?

Genel olarak, çerezler, internet sitemizi ziyaret ettiğinizde, bilgisayarınız, tabletiniz, akıllı telefonunuz veya diğer cihazlarınıza (bundan böyle “cihaz” olarak anılacaktır) yüklenen (sıklıkla harf ve rakamlardan oluşan) metin dosyalarıdır. Bu dosyalar, internet sitemiz, hizmetlerimiz (haber bülteni) ve uygulamalarımız ile etkileşimde bulunduğunuzda birtakım bilgileri kaydedebilmemize imkân tanımaktadır. Bu dosyalardan birçoğunu, internet sitemizin performansını optimum düzeye getirmekte ve platformumuz, ürünlerimiz ve hizmetlerimizi sürekli olarak iyileştirmekte kullanmaktayız.  

  1. İnternet Sitesinde Hangi Çerezler Kullanılmaktadır?

Çerezler, yöneticileri, kullanım ömürleri ve kullanım amaçları açısında kategorize edilebilir. Buna göre İnternet Sitemizde kullanılan çerezler;


Cookie Sağlayıcısı

Cookie İsmiCookie AmacıCookie Süresi
makinagetir.comreadCookieKullanıcının çerez politikasını okudum bilgisini tutar.1 Yıl
makinagetir.comauthLogin olmuş kullanıcıya ait bilgiler saklanır.1 Gün
makinagetir.com.AspNetCore.Identity.Application
Login olmuş kullanıcıya ait bilgiler saklanır.
Login oturum süresi boyunca


  • Oturum çerezleri: yalnızca tarayıcı oturumunuz süresince faal olan ve dolayısıyla siz tarayıcınızı kapattıktan sonra silinen geçici çerez dosyalarıdır (“oturum çerezleri”). İlgili internet sitesini bir dahaki ziyaretinizde, size tanımayacaktır.
  • Kalıcı çerezler: sizin tarafınızdan manuel olarak silinene veya tarayıcınız tarafından kalıcı çerez dosyasında bulunduktan bir süre sonra silinene kadar tarayıcınızın alt-dosyasında daha uzun süre ile saklanan dosyalardır (“kalıcı çerezler”). Kalıcı çerezler için saklama süresi, genellikle 30 gün ila azami 2 yıl arasındadır.
  • Birinci tarafları çerezleri: ziyaret ettiğiniz internet sitesi tarafından (örneğin, bizim tarafımızdan veya görevlendirilen üçüncü tarafça) doğrudan saklanan çerezlerdir (“birinci taraf çerezler”).
  • Üçüncü taraf çerezler: ziyaret ettiğiniz internet sitesi dışındaki herhangi bir tarafça yerleştirilen ve üçüncü tarafın bu çerezi ilgili internet sitesi vasıtasıyla yerleştirebilmesine imkân tanıyan çerezlerdir (“üçüncü taraf çerezleri”).

İnternet Sitesi’nde yer alan Çerez uygulamaları ve veri işleme amaçları

İnternet Sitesi’nde kullanıcıların önceliklerini tanımak ve İnternet Sitesini ideal bir şekilde tasarlamak için Çerezler ve benzer teknolojiler kullanmaktadır. Bunlar, gezinmeyi kolaylaştırır ve bir İnternet Sitesi’nin büyük ölçüde kullanıcı dostu olmasını sağlar. İnternet Sitesinde kullanılan Çerez uygulamaları ve kullanım amaçları;

  • Gerekli çerezler: oturum veya kalıcı çerezler olabilecek olup, size hizmet sunmamız için gereklilerdir. Söz konusu çerezler ve benzer teknolojiler, internet sitemizin, yapmış olduğunuz ayarları gösterebilmesi ve internet sitesinin düzgün bir şekilde gezinilebilmesi için zorunlulardır. İlaveten, bu çerezleri, güvenlik gerekçeleriyle ve de hizmetlerimizin genel performansı ile ürünlerimizi sunmak için sözleşmenin kurulması ve ifası veri işleme şartına dayalı olarak kullanmaktayız. Genellikle, müşteri isteğine eşdeğer olarak, internet sitemizi oturum açmadan öncesinde veya sonrasında internet sitemizi nasıl kullandığınıza uyarlanmak amacıyla yerleştirilir. Bu çerezler, hesabınızda oturum açmanız durumunda, diğer kişiselleştirmeler ile birlikte, gizliliğinizi ve dil ayarlarınızı hatırlamaya olanak tanır. Örneğin, internet sitesinin kullanıcısı olarak, internet sitesini her ziyaretinizde oturum açma bilgilerinizi girmeniz gerekmemektedir çünkü bu, internet sitesi ve tarayıcınızda saklanan çerez tarafından yürütülür. Güvenlik konuları ile ilgili olarak, bu teknolojiler, internet sitelerimize, kullanıcı hesaplarına ve ağımıza potansiyel olarak kusurlu veya şüpheli erişimi tespit edebilmemize ve inceleyebilmemize (örn. kimlik hırsızlığı, bot saldırısı, dolandırıcılığın vb. önlenmesi) yardımcı olmaktadır. Söz konusu teknolojiler vasıtasıyla, internet sitelerimizde teknik sorunları (örn. arıza raporları) da tespit edebilmekteyiz.
  • Performans çerezleri: bu çerezler ve benzer teknolojiler (analitik araçlar), internet sitemizin ziyaretçileri (sayısı, sıklığı, tercihleri vb.) ve ziyaretçilerin internet sitemizi nasıl kullandıkları hakkında bilgi toplamak ve bu şekilde, hizmetlerimiz dahil internet sitemizin performansını ölçebilmemiz ve iyileştirebilmemiz için kullanılmaktadır. Ayrıca, platformumuzun hangi sayfaları veya bölümlerinin en popüler olduğunu veya olmadığını ve ziyaretçilerin internet sitesinde nasıl gezindiğini bilmemize de yardımcı olmaktadırlar. Bu da, sitemizin çalışma şeklini ve genel kullanıcı deneyimini iyileştirmemize yardımcı olur. Buna ek olarak, web analitik araçları da, internet sitesinin performansını geliştirmek için çerezler kullanabilir. Söz konusu çerezler, oturum veya kalıcı çerezler olabilecektir. Bu çerezler ile toplanan tüm bilgiler, birleştirilir ve bu suretle, bizim için anonim olarak tutulur. Bu çerezler, tarafımızca veya hizmetlerini internet sitemizde yürüttüğümüz üçüncü taraflarca sağlanmaktadır. Bu çerezlerin veya araçların tarayıcınız aracılığıyla veya devre dışı bırakma ile engellenmesinin, tarafınıza sunulan hizmetler üzerinde hiçbir etkisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bu çerezlerin ve araçların engellenmesi müşterilerimizin memnun oldukları kullanıcı deneyimini daha fazla iyileştirebilmemizi zorlaştırmaktadır. Bu kapsamda söz konusu çerezler verilerinizin işlenmesine ilişkin vermiş olduğunuz açık rızanıza dayalı olarak işletilmektedir.
  • Reklam çerezleri: çoğunlukla bu çerezler, internet sitemize koyulan üçüncü taraf araçlarından olan kalıcı çerezlerdir. Diğer kullanımlarına ilaveten, bu çerezler, size ve ilgi alanlarınıza daha ilgili olan reklamları (kişiselleştirilmiş reklam) sunmamıza imkân tanır. Buna ek olarak, bu araçlar ile pazarlama kampanyalarımızı izleyebiliriz (örn. dönüşüm izleme). İlaveten, bir reklamı görüntülediğiniz zamanların sayısını sınırlandırabilirler ve genel olarak sizin için daha ilgili reklam yaparlar. Bu çerezler, ziyaret etmiş olduğunuz sayfalar ve izlemiş olduğunuz bağlantılar gibi, hakkınızda ve tarayıcı alışkanlıklarınız hakkında bilgi toplayabilirler. Reklam ağları, çok sıklıkla internet sitesi işleticisinin izni ile (bu şirketlerin internet sitelerine doğrudan bağlantı yapılabilecek olan) bu çerezleri yerleştirmektedir. Bu itibarla, özellikle internet gezinirken sosyal medya hesaplarınızda oturumunuzun açık olması durumunda, söz konusu üçüncü taraflar, diğer internet siteleri çapında tarayıcınızı izleyebilir ve ilgi alanlarınız ile bir profil oluşturabilir. Bu reklam araçları, internet sitemizi daha önceden ziyaret etmiş olan kişilere diğer internet sitelerinde ve sosyal medyada reklam sunmamıza da imkan tanır (ayrıca “yeniden hedefleme”). Bu araçlar tarafından toplanan tüm bilgiler birleştirilir ve bu sebeple bizim için anonim halde tutulur. Çerezlerin tarayıcınız aracılığıyla engellenmesinin veya devre dışı bırakılmasının, size sunulan hizmetler üzerinde etkisi bulunmamaktadır. Buna karşın, sizin için kişiselleştirilmemiş ve dolayısıyla daha az ilgili olacak olan reklamları görmeye devam edeceksiniz. Bu kapsamda söz konusu çerezler verilerinizin işlenmesine ilişkin vermiş olduğunuz açık rızanıza dayalı olarak işletilmektedir.
  • Diğer izleme çerezleri: hizmetlerimiz ve kampanyalarımızı daha iyi analiz edebilmemiz ve iyileştirebilmemiz için, piksel, script (betik), web işaretçileri, gifler veya sayfa etiketleri gibi dosya veya kod benzerleri, e-posta (örn. haber bülteni), başvurular veya reklamlara sizinle olan etkileşimimizin kayıt altına alınması amacıyla eklenebilecektir. Genel olarak bu teknolojileri, tarayıcı veya cihaz ayarlarınızı değiştirerek engelleyebilirsiniz. Tarayıcıyı kullandığınız sürece, bu ayarlar, internet sitesi veya e-postada olmak üzere tüm teknolojilere uygulanmalıdır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, e-posta veya tarayıcı ayarlarınıza bağlı olarak, dosyalar otomatik olarak kabul edilebilir. Bu çerez ve benzer teknolojilerin engellenmesi, size sunulan hizmeti etkilememektedir. Bu kapsamda söz konusu çerezler verilerinizin işlenmesine ilişkin vermiş olduğunuz açık rızanıza dayalı olarak işletilmektedir.
  1. İşlenen Kişisel Veriler

Genel olarak kişisel veriler, çerezler vasıtasıyla işlenmeyecektir. Ancak bazı durumlarda, toplanan veriler, kişisel veri olarak değerlendirilebilecektir. Bu halde, kişisel verileriniz internet sitemizdeki çerezler aracılığıyla işlenebilecektir. Kişisel verilerinizi işlemek istememiz durumunda, yalnızca hukuki gerekçe, işleme amacı veya açık rızanızın olduğu durumlarda, ölçülülük ilkesi sınırları dahilinde ve KVKK’ya uygun şekilde veri işleme faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Bu halde işlenebilecek olan tarafınıza ait kişisel veriler, ziyaret sıklığı, kullanıcı davranışlarını, İnternet Sitesi’ne hangi siteden gelindiği ve İnternet Sitesi’nden sonra hangi sitenin ziyaret edildiği, IP bilgisi, konum verileri gibi sizin belirlenmenizi veya belirlenebilir olmanızı sağlayacak bilgileri ifade etmektedir.

  1. Seçme Olanakları

İnternet Sitesi’nin varsayılan ayarlarında sadece gerekli çerezler işletilmektedir. Performans ve Reklam kategorileri ile ilgili çerez ayarlarınızı herhangi bir zamanda veya hesabınızda oturum açtığınızda güncelleyebilirsiniz. Mevcut durumda İnternet Sitesi’nin kullanılmasıyla beraber performans ve reklam çerezleri internet tarayıcınız ve cihazınız üzerine yerleştirilmemektedir. Bahse konu çerezler açık rızanız akabinde devreye girmekte olup her zamanda ziyaretiniz sırasında vermiş olduğunuz onayı geri alabilirsiniz.

Çerez tercihlerinizi tarayıcınız aracılığı ile denetleyebilirsiniz. Kullanılan internet tarayıcınızda uygun ayarı (örn. Beni İzleme) seçerek herhangi bir zamanda internet sitemiz vasıtasıyla çerezlerin yerleştirilmesini önleyebilirsiniz ve bu şekilde çerezlerin yerleştirilmesine ve yeni bir çerezin yerleştirilmiş olması durumuna kalıcı olarak karşı çıkabilirsiniz. Halihazırda yerleştirilmiş olan çerezler, internet tarayıcınız veya diğer yazılım programları vasıtasıyla herhangi bir zamanda silinebilecektir. Bunun detaylı olarak nasıl yapıldığını, tarayıcınızın veya cihaz üreticinizin talimatlarından öğrenebilirsiniz.

Her bir yaygın tarayıcı için uygun ayarlar hakkında açıklamaya, aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

Google Chrome ve Chrome Android ve Chrome iOS

Safari ve Safari iOS

Mozilla Firefox

Internet Explorer

Çerezlerin kullanılmasına nasıl rıza gösterirsiniz?

İnternet sitemizi cihazlarınızdan biri ile ilk defa ziyaret ettiğinizde, Çerez Politikamıza ve Aydınlatma Metni’mize bir bağlantı ile birlikte, internet sitemizi çerezleri kullandığına dair bilgiyi içeren bir açılır metin (“pop-up pencere” ya da “altta çıkan çerez uyarısı (banner)”) gözükecektir. Bu çerez uyarısı ile çerezlerin kullanımına yönelik rızanızı beyan ederek çerez tercihlerinizi yönetebilirsiniz.

Hangi çerezler rızanız kapsamındadır?

Çerezleri, üç kategoriye ayırmış bulunuyoruz: “Gerekli”, “Performans” ve Reklam”. Altta çıkan çerez uyarısında, kutucukları işaretleyebilirsiniz ve bu şekilde Performans ve/veya

Reklam çerezlerine onay verip vermediğinize karar verebilirsiniz. Gerekli çerezler, size hizmetlerimizi (örn. dil, oturum açma vb.) sunmamız ve internet sitemizin ve müşterilerimizin güvenliği için gerekli olup, bu kategoriyi devre dışı bırakamazsınız. Tarayıcınız vasıtasıyla bu gerekli çerezleri engellemeniz durumunda, hizmetlerimiz size sunulamamaktadır. 

Performans ve/veya Reklam çerezlerine ise alttan çıkan çerez uyarısında (“banner”) yer alan kutucukları işaretleyerek onay verebilirsiniz. Sizler tarafından Performans ve/veya Reklam çerezlerine aktif olarak onay verilmedikçe Yanmar tarafından performans ve/veya reklam çerezleri tarayıcınıza veya aygıtınıza yerleştirilmeyecektir.

Çerez ayarlarını gözden geçirerek ve “Kabul Et” butonuna basarak, Çerez Politikamızı okumuş olduğunuzu ve belirtilen ölçüde çerezlerin kullanılmasını ve ilgili veri işlemeyi kabul ettiğinize dair açık rıza vermektesiniz. Bu çerezleri aktif hale getirmek için etkin bir şekilde yanıt vermeniz gerekmektedir.

Çerez Politikası’ndaki Değişiklikler

Yanmar Çerez Politikası ile Üyelerine veya Potansiyel Üyelerine Çerez kullanımının kapsamı ve amaçları hakkında detaylı açıklama sunmayı ve Çerez tercihleri konusunda kullanıcılarını bilgilendirmeyi hedeflemiştir.

Kullanıcıların Çerez tercihlerini değiştirme imkânı her zaman saklıdır.

Kullanıcılardan önceden izin alınmaksızın işbu Çerez Politikası’nda her zaman için değişiklik ve güncelleme yapma hakkı saklı tutulmuştur. Bu değişikliklere ve güncellemelere size sağlanan linklerden veya Yanmar’a ait www.makinagetir.com adresinde yer alan ilgili alandan ulaşabilirsiniz.